Det ble laget i stand en fargerik høstfest for de eldste barna i barnehagen, i samarbeid med Gry Tokvam, Partnarskap for folkehelse/Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Pedagogisk leder Ine Hillestad Aannevik i Ve barnehage forteller at barna gledet seg veldig til dette besøket. - Denne fargerike dagen vil barna huske lenge! Barna har lært mye og smakt og luktet på mange nye grønnsaker og frukter.

- Her i Ve barnehage er vi opptatt av hva som serveres i det daglige. Vi har hatt stor glede av å være en 5 om dagen barnehage, materiellet og kompetansehevingskurset er flittig i bruk. Det har gitt oss stor inspirasjon i vårt arbeid med fokus på kostholdet. Frukt og grønnsaksplakater er hengt opp på kjøkkenet og er gjenstand for samtaler om tema, lottospillet er populært og foreldrene har fått informasjonen, så her er vi godt i gang, forteller hun.

Tilgjengelighet er stikkordet.

På langbordet denne dagen, var løperen (av sølvfolie for anledningen) fylt med blant annet agurkslange (oppskåret slangeagurk), stjerner av lillarot (staver av regnbuegulrøtter), lakrisknoll (fennikel som lukter lakris og smaker pastill), julefrukten (klementin som lukter og smaker jul) pizzakrydderet (timian som lukter pizza), og mange andre slag. Barna koste seg og alt gikk ned på høykant.

Populært med blindtest.

- Barn er så vitebegjærlige og det er alltid like morsomt å høre deres egen smaksvurderinger av de forskjellige varene, sier prosjektleder i 5 om dagen-barnehage Toril Gulbrandsen.

De fleste som fikk prøve seg i smakstesten, med bind for øynene, klarte oppgaven. En ting er sikkert: Barn er ikke gamle før de har lært seg smaken av sitron. Og alle var enige om at det er den sure smaken som gir de beste grimasene!

I Ve barnehage ble den nye boken "Mons og Mona smaker" delt ut til alle og det var populært.

Ingen tvil: Barnehagen, en viktig arena for smarte vaner.

Barnehager er en svært viktig arena for forebyggende helsearbeid. Undersøkelser har vist at ”vanen” er en av de viktigste drivkreftene for å spise frukt og grønt. De som blir vant til å spise frukt og grønt i ung alder spiser også mer senere i livet. Pr. i dag er det hele 85 % av befolkningen som ikke spiser nok frukt og grønt (Norkost 2012).

- Når vi vet at hvert barn spiser ca. 3000 måltider i løpet av livet i barnehagen, er det lett å skjønne betydningen. Dette er kanskje de viktigste måltidene i livet! sier prosjektleder Toril Gulbrandsen. –Om 5 om dagen-barnehage kan bidra til at disse måltidene blir litt grønnere og at barna blir vant til å spise mye frukt og grønt, er det bra for folkehelsa og for gode vaner gjennom hele livet. Og ikke minst; det blir lettere å nå målene om 5 håndfuller med frukt og grønt hver dag.